Știința pădurilor pentru oameni și provocări societale. A 90-a aniversare INCDS „Marin Drăcea”.

Află mai multe

Suprafață: 50,00 ha
Adresă: satul Lilieci, comuna Hemeiuș, județul Bacău; la cca. 8 km de Bacău
Telefon: 0753 951 405
E-mail: hemeius@icas.ro

Despre

Arboretumul Hemeiuș (județul Bacău), cu o suprafță de 50,00 ha este situat în comuna Hemeiuș, județul Bacău, iar conform, primei Monografii a Arboertumului (Mihalache 1989), lista taxonilor inventariați cuprindea un număr de 1346 specii de arbori, arbuști și liane, situându-se din acest punct de vedere pe locul al doilea la nivel de țară și pe primul loc în regiunea Moldovei. Originalitatea Arboretumului Hemeiuș este accentuată de existența a două generații de arbori: pădurea bătrână de luncă (vegetația spontană) împreună cu primele specii exotice introduse în perioada 1880-1916 și generația arborilor mai tineri, introdusă după anul 1956. Cele mai vechi specii exotice au fost introduse în perioada 1880-1900. În decursul timpului (după 1963) au fost realizate numeroasele culturi experimentale de mici dimensiuni de larice, pin silvestru și molid, care contribuie la realizarea unui aspect mozaicat al vegetaţiei.

 

Documentele istorice plasează momentul creării Arboretumului Hemeiuș la sfârșitul secolului al XIX-lea, aflat în proprietatea familiei Pașcanu-Cantacuzino. În jurul elegantei clădiri rezidențiale de vară, cu aer medieval, s-a dezvoltat ulterior colecția de specii autohtone și exotice. În prezent ansamblul castelului Cantacuzino-Paşcanu-Waldenburg se află înscris în Patrimoniul cultural național al României, pe lista Monumentelor istorice din România, județul Bacău – cod BC-II-a-A-00851, fiind considerat un important obiectiv național.

 

Din 1955 Arboretumul Hemeiuș intră în administrarea Institutului și este demarat un complex de masuri de conservare și dezvoltare a colecției dendrologice, printre care se numără: completarea și extinderea colecției, aclimatizarea speciilor exotice de interes forestier, instalarea de culori comparative cu diverse specii exotice de interes forestier și plantaje semincere (de pin silvestru, pin strob și larice), menținerea si ameliorarea peisajelor, precum și multiplicarea plantelor rare sau amenințate să dispară, precum și lărgirea sortimentului dendrologic utilizat pentru îmbogățirea propieri colecții sau a unor colecții similare sau pentru diverse zone verzi urbane sau periurbane.

 

Încredințarea în administrarea Institutului (actualul INCDS) s-a realizat odată cu  naționalizarea pădurilor din anul 1948.

 

 

Program vizitare:

Taxă foto/video evenimente în cuprinsul Parcului Dendrologic Hemeiuș:  150 lei (inclusiv TVA)

Galerie foto