Știința pădurilor pentru oameni și provocări societale. A 90-a aniversare INCDS „Marin Drăcea”.

Află mai multe

Suprafață:  67,50 ha
Adresă: comuna Mihăești, str. Principală, nr. 1, județul Argeș
Telefon: 0248 560 001
E-mail: osemihaesti@yahoo.com

Despre

Arboretumul Mihăești  este recunoscut ca fiind una dintre cele mai importante colecții de specii de arbori și arbuști din România și are o diversitate impresionantă de plante, fiind identificate 185 de specii de arbori și arbuști din diferite părți ale lumii. Acesta este împărțit în 7 parcele și 81 subparcele specifice, distribuite pe o suprafață de cca 67,50 ha. Speciile cultivate în Arboretumul Mihăeşti în diferite asociaţii răşinoase şi foioase, plantaţiile pilot instalate în mai multe etape, au permis acumularea de rezultate de bază ce pot susţine trecerea la o nouă etapă a aclimatizării speciilor exotice – culturi comparative de provenienţe mai ales pentru specii care au realizat performanţe remarcabile în creştere şi dezvoltare şi sunt valoroase din punct de vedere ecologic şi economic.

 

Acesta  a fost încă de la început  conceput de silvicultorul român Iuliu Moldovan „după un plan precis şi un scop bine definit, de a servi experimentării şi cercetării condițiilor de aclimatizare a speciilor exotice în mijlocul speciilor noastre lemnoase” (Pavelescu, 1946). A fost întemeiat între anii 1895–1901, pe scheletul trupului de pădure secular Frecioaia, în bazinul inferior al Râului Târgului, pe stânga  tehnică a albiei acestuia. Iuliu Moldovan a realizat pe aceste terenuri culturi experimentale, atât de arbori autohtoni din  afara arealului natural, cât și de arbori exotici.

 

În aceeași perioadă s-au făcut şi lucrări de artă, realizându-se alei cu o lungime de peste 2 km, două poduri și două pavilioane. La nivelul anului 1935 existau în Arboretum 74 de specii de arbori indigeni și exotici. Acest fapt a făcut posibilă, în anul 1939, declararea parcului ca „rezervație științifică” în cadrul Institutului de Cercetări Forestiere (actual INCDS „Marin Drăcea”). În anul 1950, inginerul silvic Gheorghe Elian continuă instalarea de culturi experimentale cu specii exotice și cu specii autohtone din afara arealului natural. Culturile experimentale continuă în perioada 1967 – 1969, instalându-se specii lemnoase exotice de interes forestier. Totodată, Arboretumul Mihăiești include cea mai mare colecție clonală, înființată în anul 1975, și care este alcătuită din 11 specii de molid.

 

Program vizitare: Luni – Joi: 8:00 – 16:30; Vineri: 8:00 – 14:00

 

Galerie foto