SPECIALIZARE ÎN MONITORING FORESTIER, DIVERSITATEA GENETICĂ ȘI SISTEMATICA PLANTELOR LEMNOASE ȘI REZILIENȚA STEJARILOR XEROFIȚI LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE (MONFORGENDIV)
CS I dr. ing. Nicolae Ovidiu BADEA
DIRECTOR DE PROIECT

Despre proiect
Scopul proiectului MONFORGENDIV este de a consolida și a încuraja noi colaborări între echipele de cercetare din domeniul forestier din România și Republica Moldova în:
– evaluarea și monitorizarea stării de sănătate a pădurilor, biodiversității solului, creșterii arborilor, nutriției arborilor, dăunătorilor și bolilor, calității aerului ambiant, depunerilor;
– evaluarea și monitorizarea diversității genetice, a răspunsului și rezilienței speciilor de stejari xerofiți la schimbările climatice.
Obiectivul principal al proiectului
O1. Armonizarea metodologiilor de cercetare/monitorizare a stării pădurilor din România și Republica Moldova, instruirea în activități de teren și analiza și procesarea informațiilor pentru elaborarea rapoartelor anuale privind starea pădurilor, care vor fi transmise autorităților naționale pentru păduri și organismelor europene (Programul ICP-Forests, Forest Europe Process – MCPFE).
O2. Implementarea în Republica Moldova a Sistemului Român de Protecție a Pădurilor și a managementului integrat al dăunătorilor.
O3. Adoptarea în Republica Moldova și România a unei strategii unitare de management al resurselor genetice forestiere, colecțiilor botanice și dendrologice și evaluarea diversității fenotipice și genetice a speciilor de stejari xerofiți.
O4. Analiza capacităților de adaptare funcțională și a rezilienței climatice a speciilor de stejari xerofiți.
Activitățile proiectului
Analiza rețelelor de monitorizare existente în Republica Moldova și a nevoilor de armonizare și integrare internațională. Armonizarea protocoalelor și instruirea în domeniul monitorizării pădurilor, protecției pădurilor, diversității genetice și științei inelelor arborilor.
Cercetare colaborativă în silvicultură interdisciplinară și instruire în procesarea modernă datelor.
Validarea datelor de monitorizare a pădurilor.
Rezultate așteptate prin implementarea Proiectului (2024-2026)
- Raport științific privind diferențele metodologice existente și propuneri pentru îmbunătățire și armonizare
- Baze de date validate în formatul ICP-Forests
- Rapoarte naționale și internaționale
- Raport științific privind starea fitosanitară a pădurilor din Republica Moldova
- Baze de date și hartă digitală
- Raport științific privind întreținerea și conservarea colecțiilor botanice și dendrologice
Obiective atinse și rezultate obținute prin implementarea Proiectului (2024-2026)
Rezultatele obținute în cadrul Etapei I/2024 se referă la următoarele activități specifice realizate de cei trei parteneri:
- Realizarea unei analize comparative comune a metodologiilor de cercetare și monitorizare pe termen lung utilizate în rețelele ICP-Forests existente (Nivel I și Nivel II) din România și Republica Moldova.
- Armonizarea metodologiilor pe baza rezultatelor analizei comparative.
- Elaborarea un protocol comun de teren pentru activitățile viitoare de cercetare și monitorizare.
- Instruirea specialiștilor ICAS și USM-GBNI în activitățile de monitorizare a pădurilor.
- Participarea la cursuri de instruire privind activitățile de monitorizare a pădurilor a specialiștilor din Republica Moldova.
- Organizarea de cursuri de instruire privind metodele de validare și procesare a datelor.
- Evaluarea informațiilor privind starea de sănătate a pădurilor din Republica Moldova din anul 2023.
- Validarea și procesarea informațiilor privind starea de sănătate a pădurilor la nivelul anului 2023.
- Analizarea și procesarea comună a datelelor de cercetare și monitorizare din evaluările stării de sănătate a pădurilor.
- Pregătirea și transmiterea rapoartelor anuale naționale și internaționale pe baza datelor evaluate.
- Instruirea specialiștilor din ICAS și USM-GBNI privind colectarea informațiilor specifice din teren referitoare la starea fitosanitară a pădurilor.
- Participarea la cursuri de instruire a specialiștilor din Republica Moldova la cursurile privind colectarea informațiilor specifice din teren.
- Organizarea de cursuri de instruire privind analiza datelor specifice stării fitosanitare a pădurilor la nivelul anului 2024.
- Analiza datelor privind starea fitosanitară a pădurilor din Republica Moldova la nivelul anului 2024.
- Elaborarea rapoartelor de prognoză pentru pădurile din Republica Moldova pentru anul 2025.
- Identificarea și cartarea comună a zonelor de stejari xerofiți ( pubescens și Q. pedunculiflora) în regiunile de sud și sud-est ale României și în regiunea de sud a Republicii Moldova.
- Participarea la lucrări a specialiștilor din Republica Moldova privind măsurarea și recoltarea materialului biologic (cambiu, muguri și frunze) din populații reprezentative de stejari xerofiți ( pedunculiflora și Q. pubescens) din România și R. Moldova, în vederea evaluării diversității genetice și fenotipice.
- Organizarea de instruiri în laborator privind extracția de ADN genomic.
- Participarea la cursuri de instruire în laborator a specialiștilor din Republica Moldova privind tehnicile de extracție a ADN-ului genomic.
- Instruirea specialiștilor din Republica Moldova în practicile de întreținere și conservare în cadrul colecțiilor botanice și dendrologice.
- Participarea la cursuri de instruire a specialiștilor din Republica Moldova privind practicile de întreținere și conservare a colecțiilor botanice și dendrologice.
- Dezvoltarea și consolidarea capacității specialiștilor din Republica Moldova în domeniul dendroclimatologiei.
- Organizarea cursuri de instruire privind dendrocronologia stejarilor xerofiți
- Participarea specialiștilor din Republica Moldova la cursuri de instruire privind dendrocronologia stejarilor xerofiți.