Știința pădurilor pentru oameni și provocări societale. A 90-a aniversare INCDS „Marin Drăcea”.

Află mai multe

Domeniu: Cercetare-Dezvoltare și Inovare
Contract: 6PHE/1.11.2023
Durata proiectului: 2023-2025
Buget INCDS:  141.906 LEI

ForestValue2 – Innovating forest-based bioeconomy din Programul 5.8 – Cooperare Europeană și Internațională, Subprogramul 5.8.1 Orizont Europa – Premiere Orizont Europa, PNCDI IV (PN-IV-P8-8.1-PRE-HE-ORG-2023-2027)

 

 

 

CSI dr. ing. Ecaterina Nicoleta Apostol

 

DIRECTOR DE PROIECT 

Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului

În acord cu Planul Strategic de Dezvoltare Instituțională al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” pentru perioada 2023-2025, proiectul își propune să contribuie la integrarea obiectivelor și direcțiilor de cercetare specifice institutului în spațiul național și european de cercetare-dezvoltare și inovare. Plecând de la misiunea Institutului, de a asigura, pe baze științifice, creșterea capacității, calității și competitivității cercetării – dezvoltării și inovării pentru dezvoltarea sectorului forestier, creșterea competitivității economice a acestuia prin găsirea de soluții la provocările societale, cu impact asupra calității vieții oamenilor, scopul proiectului este acela de a asigura progresul cercetării științifice pentru gestionarea durabilă a pădurilor adaptată la schimbările climatice și provocările societale, prin întărirea capacității instituționale și creșterea performanței resursei umane.

Obiectivele proiectului

 

  • Perfecționarea resursei umane și creșterea vizibilității instituționale în scopul promovării excelenței în activitatea de cercetare științifică;

 

  • Întărirea capacității INCDS Marin Drăcea pentru participarea la noi competiții organizate în Programul Cadru de cercetare inovare al Comisei Europene.

Activitățile proiectului 

 

  • Participarea la programe de formare și perfecționare profesională;

 

  • Sprijinirea participării la conferințe internaționale;

 

  • Aderarea la rețele/programe europene/internaționale de cercetare;

 

  • Publicații științifice și diseminarea rezultatelor

Rezultate așteptate prin implementarea Proiectului (2023-2025)

 

  • Formare profesională a tinerilor cercetători din echipa de implementare în instituții prestigioase cu experiență în domeniul biotehnologiilor avansate;

 

  • Diseminarea de rezultate și aderarea la rețele/programe europene/internaționale de cercetare;

 

  • Parteneriate cu universități și centre de cercetare de excelență din străinătate;

 

  • Transmiterea/prezentarea de expresii de interes/promovarea expertizei Institutului;

 

  • Depuneri de proiecte de cercetare prin participare în consorții europene/internaționale;

 

  • Publicarea și diseminarea rezultatelor obținute.

Obiective atinse și rezultate obținute prin implementarea Proiectului (2023-2025)

 

Proiectul a contribuit la atingerea indicatorilor de performanță stabiliți, cu referire specială la:

 

  • creșterea excelenței în cercetare a personalului de cercetare din cadrul INCDS;

 

  • creșterea gradului de vizibilitate prin diseminarea rezultatelor cercetărilor în publicații cu vizibilitate ridicată;

 

  • participarea la evenimente științifice internaționale.

Activitățile desfășurate în cadrul etapei nr. 2/2024

Obiectivul demarat în cadrul etapei nr. 2/2024, conform Planului de realizare a proiectuluiPerfecționarea resursei umane și creșterea vizibilității instituționale în scopul promovării excelenței în activitatea de cercetare științifică”, vizează dezvoltarea și consolidarea competențelor profesionale ale personalului implicat în activitatea de cercetare, precum și amplificarea recunoașterii instituționale atât la nivel național, cât și internațional.

 

Activitățile desfășurate în cadrul etapei nr. 2/2024 a proiectului ForestValue2-Innovating forest-based bioeconomy, orientate către realizarea obiectivului de dezvoltare și consolidare a competențelor profesionale ale personalului implicat în cercetare, precum și către creșterea vizibilității instituționale pe plan național și internațional, au fost implementate integral, atingând un grad de realizare de 100%.

În cadrul Etapei a II- a proiectului  au fost efectuate, conform planului de realizare propus, următoarele activități.

 

  • Participarea la programe de formare și perfecționare profesională;
  • Sprijinirea participării la conferințe internaționale;
  • Aderarea la rețele/programe europene/internaționale de cercetare;
  • Publicații științifice și diseminarea rezultatelor

 

Activitățile desfășurate au inclus participarea la cursuri de formare profesională în instituții de prestigiu din domeniu, sprijinirea participării la conferințe internaționale relevante, precum și aderarea la rețele și programe europene de cercetare. Aceste inițiative nu doar că au contribuit la dezvoltarea profesională a cercetătorilor, dar au și facilitat schimbul de cunoștințe și bune practici cu specialiști la nivel internațional. De asemenea, diseminarea rezultatelor științifice a fost o componentă esențială, având rolul de a face cunoscute rezultatele realizate în cadrul proiectului.

Articole publicate:

  • Budeanu, M., Popescu, F., Besliu, E., & Apostol, E. N. (2024). Adaptability of Swiss Stone Pine (Pinus cembra) in Two Different Environmental Conditions of Romanian Carpathians. Applied Sciences (2076-3417), 14(16). https://doi.org/10.3390/app14167428

 

  • Gafenco (Pleșca) IM., Pleșca BI., Apostol EN, Ciocîrlan E., Gurean DM., Șofletea N. Leaf Macro- and Micromorphological Traits and Phenotypic Diversity of Quercus petraea Subspecies in Eastern Romania. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 52(4), 13966-13966. https://doi.org/10.15835/nbha52413966

 

Printre rezultatele acestei etape se numără formarea a trei tineri , care au beneficiat de cursuri de instruire în domeniul biotehnologiilor. Totodată, membrii echipei de implementare s-au implicat în participarea la conferințe internaționale, unde au prezentat lucrări științifice și au interacționat cu experți din domeniu, sporind astfel vizibilitatea Institutului la nivel internațional.

Rezultatele obținute, cât și indicatorii de rezultat obținuți sunt în conformitate cu cei planificați în cadrul proiectului pentru Etapa a II-a și sunt în concordanță cu rezultatele și indicatorii subprogramului (Tabelul 1).

 

Tabelul 1. Indicatori de rezultat

 

Nr. crt. Indicatori de rezultat propuși Indicatori de rezultat realizați
1. Mobilități susținute prin proiect: 2 om x lună Mobilități susținute prin proiect: 2,3 om x lună
2. Cercetători tineri formați (3) Cercetători tineri formați (3)
3. Participări la conferințe internaționale (4) Participări la conferințe internaționale (4)
4. Articole științifice  publicate / acceptate pentru publicare Articole științifice  publicate / acceptate pentru publicare (2)
5. Membru în noi rețele/programe de cercetare europene/internaționale (minim 2) Membru în noi rețele/programe de cercetare europene/internaționale (2)