Forest Science for people and societal challenges The 90th “Marin Drăcea” INCDS Anniversary

Learn more

 

 

 

 

 

Domeniu: Premiere Orizont Europa – Instituții
Contract:35PHE/ 04/01/2024
Durata proiectului: 2024-2025 (2 ani)
Buget: 185 550 LEI
Finanțare:UEFISCDI

 

 

 

 

OPTIMIZAREA DECIZIILOR DE MANAGEMENT FORESTIER PENTRU UN VIITOR CU EMISII SCĂZUTE DE CARBON ȘI REZILIENȚĂ CLIMATICĂ ÎN EUROPA

CS II dr. ing. Raul RADU

DIRECTOR DE PROIECT 

Despre proiect

Având o durată de 2 ani (2024−2025), proiectul va sprijini perfecționarea resursei umane prin instruire cu programe de simulări hidrologice, pentru o mai bună înțelegere a comportamentului bazinelor hidrografice torențiale la evenimentele torențiale.

Proiectul este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Marin Drăcea”, instruirea privind utilizarea softului de simulări hidrologice MIKE SHE fiind efectuat de către DHI România.

Obiectivul principal al proiectului

Proiectul 35 PHE urmărește dezvoltarea și perfecționarea resursei umane, creșterea vizibilității echipei de torenți din cadrul INCDS “Marin Drăcea”, prin deschiderea de noi orizonturi cu privire la simulările hidrologice. De asemenea va urma o cooperare, conlucrare și crearea unor percepții de viitor cu echipa din cadrul DHI – București. În urma acestui consorțiu va crește capacitatea de înțelegere a comportării bazinelor hidrografice torențiale mici la evenimentele hidrologice.

Pornind de la premisa că evenimentele extreme, din punct de vedere pluviometric, cresc în intesitate și frecvență, precipitațiile înregistrate cu intensități mari în intervale scurte de timp, pot influența calitatea și capacitatea de stocare a apei. Prin acest proiect se propune ca din exploatarea modelului creat cu MIKE SHE să fie furnizate rezultate utile cu privire la calitatea, cantitatea și capacitatea de stocare a acestei resurse, informații ce vor fi puse la dispoziție factorilor decizionali din perimetrul analizat.

Studiu de caz

Proiectul vizează bazinul hidrografic Tigăi – afluent principal al Văii Doftana Ardeleană (Amonte de acumularea Tărlung).

Etapele proiectului

  • Prelucrarea datelor meteorologice din bazinul Tigăi
  • Efectuarea de măsurători topografice în bazinul Tigăi
  • Raportarea profilelor transversal pe Modelul digital al terenului
  • Crearea modelului hidrologic MIKE SHE